Landskapsarkitektens visjon

Intervju med Landskapsarkitekt i Link Arkitektur Stefán Jón Ingólfsson

Landskapsarkitekten fra Sagaøya

Stefán er fra Island, så langt nord på øya at bokstavene landsbyen skrives med ikke er å oppdrive på et norsk tastatur. Et mer plantefiendtlig klima skal du sannsynligvis lete lenge etter, med mindre du drar til Mars. Likevel har han blitt landskapsarkitekt, noe som ettertrykkelig beviser følgende tese: Følger du drømmene dine kan du bli hva som helst, helt uavhengig av klimaet du vokser opp i.

Målet er at folk skal ønske å være ute.

Stefán Jón IngólfssonLandskapsarkitekt i Link Arkitektur

«Skal du få noe som helst til å gro på Island må du ha veldig grønne fingre,» sier Stefán med et smil så bredt at det kan høres gjennom telefonrøret. «Og det har jeg alltid hatt. Planen min var i utgangspunktet å bli arkitekt, alltid vært glad i det. Men så fortalte bestefar meg at det fantes et yrke som het landskapsarkitekt, og da var det mye som falt på plass. Å designe og skape fine uterom i sammenheng med bygninger virket veldig riktig for meg. Problemet var selvsagt at det ikke var mulighet for å studere dette på Island, naturlig nok. Så da måtte det bli Norge eller Danmark. Valget falt på NMBU på Ås, jeg kom dit i 2009. Da jeg var ferdig med utdannelsen min var jeg heldig nok til å få jobb i Link landskap med en gang. Og der har jeg blitt, det er et suverent miljø å få være en del av.»

Praten med Stefán går lett, i tillegg til grønne fingre har han åpenbart også språkøre. Etter 12 år i Norge er han langt lettere å skjønne enn mange nordmenn fra dalstrøka innafor, sammenlignet med en bergenser på cupfinale snakker mannen old-school riksmål.

«I løpet av årene hos Link har jeg bare jobbet med oppdrag i Sør-Norge, så da Byhagen kom på bordet var det mye å ta hensyn til. Dette er et svært sjeldent prosjekt, å få mulighet til å skape en parklignende hage på toppen av et kjøpesenter midt i en nordnorsk by er helt spesielt og jeg fikk umiddelbart en del planer. Mange av de som flytter til Byhagen kommer fra hus med hage, og jeg ønsker å skape en fullverdig erstatning. Her skal det komme pergola og kanskje også et drivhus, beboerne skal ha mulighet til å dyrke noe. Vi skal skape en hage med flere ulike oppholds- og møterom, med mulighet for aktiviteter for alle aldre. Sandkasser, buldrevegg, store gressflater for cricket, slike ting. Jeg har aldri hatt et prosjekt så langt nord før, og må gjøre en svært grundig research i forhold til hvilke planter og vekster som faktisk trives der. Erfaringsmessig er bruker-medvirkning og lokale brukergrupper smart å benytte seg av, de vet både hva som fungerer og hva de ønsker seg. Å få være med på et slikt prosjekt er veldig givende og morsomt,» avslutter Stefán. «Målet er at folk skal ønske å være ute. Og jeg skal gjøre alt jeg kan for at de som er så heldige å få bo i Byhagen, virkelig skal trives i hagen jeg anlegger.»

Har du spørsmål eller ønsker du å bli kontaktet av megler?

Meld din interesse her

  Se personvernpolicy

  Kontakt megler

  Bjørn Mathisen
  Eiendomsmegler / salgsansvarlig
  bm@garanti.no
  902 05 553

  Njål Soltun
  Prosjektmegler / Eiendomsmegler
  ns@garanti.no
  928 06 434