En prat med Gunnar Næss i Link Arkitektur
Et prosjekt som fortjener navnet sitt
Link Arkitektur er en av de største i klassen. Med over 500 medarbeidere fordelt på 15 skandinaviske byer har selskapet tegnet bygg fra Alta til Helsingborg, med prosjekter som strekker seg fra rehabilitering av bygninger som har preget et bybilde i 150 år til konstruksjoner ingen har sett maken til tidligere. Eneboliger, sykehus, barnehager, skoler, leilighetsbygg, kjøpesentre, hoteller og kirkebygg, de har satt bumerket sitt på det meste. Noe som slett ikke betyr at de ikke så på Byhagen på Larsneset som en real utfordring.
”Her kan du gå fra en hagefølelse og rett ut i Harstad sentrum
Arkitekt Gunnar NæssLeder av teamet bak Byhagen
«Vi fikk mye å tenke på da vi så tomten og beliggenheten første gang,» forteller arkitekt Gunnar Næss leder av teamet med medarbeidere fra Trondheim og Stavanger. «Det var mange koder som måtte knekkes. Et så stort prosjekt midt i sentrum setter et uslettelig preg på en by, byggene er nødt til å harmonere med omgivelsene uten å miste verken særpreg eller personlighet. Og de må gjøre det fra alle vinkler. Kombinasjonen mellom bolig og handel er alltid en utfordring, de må adskilles på en god måte. Så har vi selvsagt utsikten og det helt særegne lyset, kvaliteter landsdelen er alene om å ha. Dette er nødt til å prege alt. Og med denne listen av absolutter gikk vi til tegnebordet.»
Gunnar koster på seg en tenkepause, det er ikke gjort i en fei å oppsummere flere års jobb på noen minutter. «Vi har lagt stor vekt på å skape gode uterom,» fortsetter han. «Med en slik beliggenhet og utsikt var vi nødt til å betrakte dette begrepet på flere plan, både i den forstand at vi måtte sørge for at beboerne får et fint sted å være utendørs, men også fordi utsikten må blir bra mellom bygningene. Vi ønsket å bryte ned det vi arkitekter kaller volumene, å tegne gjenkjennbare enheter som ikke ruvet for mye.
Det har også vært viktig for å skape en variasjon mellom enhetene. Seks identiske bygg hadde fort skapt et monotont uttrykk, vi ønsker dynamikk. De to byggene ytterst på brygga har fått et klart særpreg, de blir naturlig nok mest synlige. Bygg en til fire er like, noe vi også spiller på. Her binder vi sammen byggene med et bånd av aluminium og tre, det vil få byggene til å flyte fint sammen. Vi bruker også to ulike typer aluminiumsplater som kledning, dette vil danne et spennende og allsidig spill farget av lys, hav og himmel. Disse elementene var førende i utformingen av leilighetene også, ekstra takhøyde og store vindusflater slipper den storslåtte naturen inn i stua.
Uteplassen var selvsagt også viktig, vi ønsket å skape et allsidig, levende sted mennesker kunne ha glede av hele året, med flerbruksområder som skaper variasjon, både når du ser på det fra leiligheten din og når du er utendørs i godværet. Vi tegnet øverste del av næringsbygget slik at det ligger som en skjerm mot byen. Her kan du gå fra en hagefølelse og rett ut i Harstad sentrum.»
Praten må slutte, bygg skal reises. Før Gunnar stikker videre får vi en kjapp oppsummering på tvers. «Dette var et prosjekt vi hadde store planer og forhåpninger til, og da vi hørte navnet prosjektet har fått skjønte vi at vi hadde lykkes. Jeg har vært med å tegne bygg over hele landet,» avslutter Gunnar. «Og det blir ikke mer unikt enn Byhagen.»